Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Hikayesi | Barış Manço Yaz Dostum

01.04.2020
Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Hikayesi | Barış Manço Yaz Dostum

Barış Manço şarkıları ile gönlümüzü fethetmiş, ölümünün üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen halen dinlenen nadir usta sanatçılarımızdan biri. Büyük usta yazdığı her şarkıda ayrı bir hikayeye, ayrı bir bilgiye ve duyguya yer veriyor ve halen gönlümüze dokunmaya devam ediyor. Bu hikayelerden biri de Yaz Dostum şarkısı hikayesi. Yaz Dostum şarkısı içinde geçen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa deyimini sıkça duymuşsunuzdur. Peki ya Sarı Çizmeli Mehmet Ağa hikayesi ve şarkıya konu olan Mehmet Ağa’yı biliyor musunuz? İşte gerçek bir olaydan alınıp notalara dökülen bu şarkının hikayesini sizler için derledik.

Barış Manço Şarkıları – Yaz Dostum Hikayesi ve Deyim Anlamı

  1800’lü yıllarda Osmanlı yıllarında yürürlüğe giren Tanzimat Fermanı ile herkesin giyim kuşamına, giyeceği ayakkabı rengine kadar kurallar belirlenmiştir. Buna göre yeniçeriler üniformalarının altına sarı çizme, küçük zabitler ise yalnızca siyah çizme giyebiliyorlardı. Bu dönemde dolayısıyla halkın büyük çoğunluğu da sarı çizme ya da ayakkabı giyiyordu. O dönemde şu an bile olduğu gibi onlarca hatta yüzlerce Mehmet isimli adam bulunuyordu. Soyadı Kanunu’nun da çıkmasına yıllar yıllar olduğunu düşünürsek insanları birbirinden ayırmak bu dönemde hayli zordu. Hal böyle olunca sokağa çıktığınızda birçok sarı çizmeli Mehmet Ağa bulabilirdiniz. Sarı Çizmeli Mehmet Ağa deyiminde kim olduğu belli olmayan, nerede oturduğu bilinmeyen anlamı da buradan geliyor.

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa Hikayesi

Barış Manço’nun şarkısına konu olan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa ise yine 1800’lü yıllarda yaşamış bir köyün ağasıdır. Mehmet Ağa yardımseverliği ve bol gönüllü biri olarak bilinirmiş. Öyle ki şehre indiğinde tüm esnaf onu tanır, ihtiyaç sahiplerinin yaptıkları veresiye alışverişlerin hesabını ödermiş. Zamanla ihtiyaç sahibi insanlar hesabını Mehmet Ağa’ya yazdırır olmuş.

Her ayın belli gününde şehre inen Mehmet Ağa tüm esnafa tek tek uğrar borçlarını ödermiş. Hatta evlenen gençlere hediye olarak toprak verdiği bile söylenir. Hayatını hayır işleri ile geçiren köy ağası Mehmet, hayatı boyunca yardımlar yapmış zengin bir toprak ağası olarak bilinirmiş. Ancak beş parasız bir şekilde vefat emiştir.

Barış Manço 1971 yılında bu adamın hikayesini Kıbrıs gezisinde duyar ve sonra Mehmet Ağa’yı araştırmaya başlar. Araştırmalarının sonucunda Mehmet Ağa’nın mezarını bularak mezar taşı yaptırır. Ardından böylesi gönlü bol bir adamın unutulmaz olması için ona Yaz Dostum isimli unutulmaz şarkıyı armağan eder.

         Yaz tahtaya bir daha,

         Tut defteri, kitabı.

         Sarı çizmeli Mehmet Ağa,

         Bir gün öder hesabı.

YORUMLAR

canlı tv izle