Stratonikeia Antik Kenti Tarihçesi | Nerede | Nasıl Gidilir?

Stratonikeia Antik kenti nerededir? hangi şehirdedir? Tarihi, nasıl gidilir? Hakkında bilgi, ziyaret saatleri kaçtır? Giriş ücreti ne kadar? Yapıları, Agustus Tapınağı, Lagina, cami gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

21.12.2019
Stratonikeia Antik Kenti Tarihçesi | Nerede | Nasıl Gidilir?

Stratonikeia Antik kenti nerededir? hangi şehirdedir? Tarihi, nasıl gidilir? Hakkında bilgi, ziyaret saatleri kaçtır? Giriş ücreti ne kadar? Yapıları, Agustus Tapınağı, Lagina, cami gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Stratonikeia Antik Kenti hakkında bilgi

Muğla’nın Yatağan ilçesi Eskihisar Mahallesi’nde yer alır. 1977 yılında başlayan kazı çalışmaları ile gün yüzüne çıkmaya başlayan kent, kazıda elde edilen her yeni buluş ile önemini günden güne arttırmaktadır. Kazı çalışmalarını Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt tarafından gerçekleştirilmektedir.

Tarihi

Stratonikeia Antik Kenti, Antik dönemde adını duyurmuş bir çok gladyatörün yetiştiği kent olarak bilinir. Geç Tunç Çağı’ndan bugüne kadar farklı isimler ile sürekli yerleşim bulunan bölgede kazı çalışmaları kentin önemini her geçen gün arttırmaktadır. Kent, Milattan önce 3. Yüzyılda Seleukos Kralı I.Antiokhos tarafından büyük aşkla bağlı olduğu karısı Stratonike’ye ithaf edilmiştir. Kentin adı da buradan gelmektedir. Dünya’da tamamen mermerden yapılmış nadir kentlerden biri olan Stratonikeia, 7 kilometrelik bir alana yayılmıştır. Bugün hala bölgede yaşam devam etmektedir.

Milattan önce 133 yılında Pergamon krallığının ardından Roma İmparatorluğuna geçen kentte ayaklanma yaşanmış ve Romalılarca kuşatılan kentin halkı açlıktan kırılmıştır. Helenistik dönemden eserler de barındıraan kent, Roma İmparatorluğu döneminde de önemini korumuş, Bizans, beylikler ve Osmanlı döneminde de yerleşim olarak faal kalmıştır.

Kentte bulunan yapılar

Stratonikeia, mimari olarak mermerden inşa edilmiş Dünya’nın sayılı kentleri arasında yer alır. Birbirine geometrik ve düzgün bir biçimde bağlanan sokakları kentin yapımında özemn gösterildiğini göstermektedir. Helenistik dönemden kalma en büyük gymnasion’un bulunduğu kent, spor alanında da oldukça önemli bir merkezdi. Öyle ki Karia bölgesinde spor ile ilgili eğitim verilen kentler içerisinde en yüksek eğitim yerinin burada olduğu düşünülmektedir. Roma döneminde ünlü gladyatörlerin çoğu da burada eğitim görmüş olduğu kanısı mevcuttur. Kentte bulunan diğer önemli yapılar, Meclis Binası (bouleuterion), Hamam kompleksleri, Agoralar, Tapınaklar, Şehir Kapıları, Sütunlu Cadde, Çeşmeler ve Su Yapısı, Mezar Anıtları gibi yapılar bulunmaktadır.Ayrıca kentte Menippos’un takvim yazıtı ve bir zamanlar kentte satılan ürünlerin fiyatlarının olduğu yazıt dikkat çekicidir. Bunların dışında Köy Meydanı’nda Beylikler Dönemi hamamı (Selçuk Hamamı-M.S. 14-15. yy), Osmanlı Dönemi Camii (Şaban Ağa Camii-1876) ile kent içinde, Osmanlı Çeşmesi (19. yüzyıl), Ağa Evleri (18-19. yy), Sokak Kenarında Dükkanlar (1912), Adnan Menderes Dönemi Meydan Çeşmesi (05.04.1954) ve evler yer almaktadır.

Stratonikeia Antik Kenti nasıl gidilir?

Marmaris ve Bodrum yönüne giden tüm yolların güzergahı üzerindedir. Ayrıca Muğla Yatağan ilçesi Eskihisar Mahallesi’ni haritadan takip ederek de kolayca ulaşılabilir.

Stratonikeia Antik Kenti giriş ücreti ne kadar?

Ücretsizdir

Stratonikeia Antik Kenti Ziyaret saatleri kaç?

Yaz Dönemi        08:00 – 17:30

Kış Dönemi         08:00 – 17:30

YORUMLAR

canlı tv izle