Charon Uydusu: Plüton’un Eşi

02.01.2020
Charon Uydusu: Plüton’un Eşi

Charon hangi gezegenin uydusudur?  Aramaları sıkça yapılıyor. Charon ve plüto ilişkisi, Güneş Sistemi’nde çift gezegen sistemi, mitolojideki yeri, okunuşu, özellikleri, keşfi, hakkında bilgi gibi aramalarınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Charon hakkında kısa bilgi

Charon uydusu, Pluto’nun eşi olarak da bilinen etrafında döndüğü gezegen kadar büyüklüğü ile dikkati çeken bir özelliğe sahiptir. Yunan Mitolojisinde ölüleri kayık ile diğer dünyaya götüren kayıkçı olan Charon’dan alan uydu, Astronomi dünyasında Plüto’nun eşi olarak da bilinir. Uydunun isminin okunuş biçimi ise başında bulunan c harfini okumadan ‘Haron’ şeklindedir.

Plüto ile Charon’un ilişkisi

Bu uydu, Plüto’nun keşfinden çok çok sonra 22 Haziran 1978’de gökbilimci James Christy tarafından keşfedilmiştir. Gezegen ilk olarak keşfedildiğinde S/1978 P 1 adı verildi. Pluto I olarak da akatarılan uyduya keşfinden kısa süre sonra Charon adı verildi. Charon ve plüto, Güneş Sistemi’nde diğer gezegen ve cüce gezegen yapısından farklı olarak iki cismin kütle çekimsel açıdan birbirine kilitli olmasıdır. İki cisim 6387 günde bir birbirlerini yörüngeye sokar, Plüto kendi etrafında bir dairede dönerken Charon’da plüto’nun sürekli aynı yüzüne bakarak döner. Plüto da Charon’a aynı yüzünü gösterir. Plüto’nun sırrı da Charon’un keşfinden sonra bu sayede çözülebildi.

Çift gezegenli nadir bir sistem

Ayrıca Plüto ile Charon arasındaki uzaklığın az olması bu iki cismin ikili bir gezegen sistemi gibi çalışmasını sağlamaktadır. Neptün Ötesi gökcisimleri olarak bilinen Charon ve Plüto, Neptün kütle çekiminden de etkilenen bir yapıda değildir. Bu gezegen, Plüto’dan çok az miktarda küçük olmakla birlikte yoğunluk bakımından Plüto’dan daha ağır olduğu tespit edilmiştir.

Charon’un yüzey şekilleri

Charon’un yüzeyi engebeli araziler, yüksek uçurumlar ve büyğk kayalıklardan oluştuğu düşünülmektedir. Charon’un karanlık yüzüne ise ‘Mordor’ adı verilmiştir. 1200 kilometrelik yarıçapa sahip olan gökcismi, ortak kütle çekim merkezi nedeniyle 6387 günde bir tur atarlar. Çift gezegen sistemine sahip olması bakımından da Güneş Sistemi’nin nadir örneklerinden birini Plüto ile birlikte oluşturmaktadır.

*Eris cüce gezegeni : Plüto’yu gezegenlikten eden gökcismi

**Ceres cüce gezegeni : Çamur volkanlarının diyarı

***Umbriel Uydusu : Uranüs’ün Lavabosu

YORUMLAR

jetfilmgo