Kosova ne zaman kuruldu? Kosovalı futbolcular kimler?

Son dönemde adını milli takımının Euro 2020 elemelerinde gösterdiği başarıları ile adını duyuran Balkanların küçük ve genç ülkesi Kosova’yı tanıyalım. Kosova nerededir? Kosova nerededir? Kosova ne zaman kuruldu? Kosova hangi ülkeden ayrıldı? Kosova hangi ülkede? Kosova’da Türk var mı? Kosova şehirleri nelerdir? gibi sorularınıza yorumguncel.com’da yanıt bulabilirsiniz!

13.10.2019
Kosova ne zaman kuruldu? Kosovalı futbolcular kimler?

Kosova ne zaman kuruldu? Kosova Tarihi

Kosova 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığı ilan ederek kuruldu. Bu gün 116 ülkenin tanıdığı bağımsız bir devlettir. Kosova’nın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke Kosta Rika olmuştur. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye tanımıştır. Başkenti Priştine olana Kosova, genç bir ülkedir. 90’larda Yugoslavya iç savaşından sonra bozulan Balkanlardaki siyasi yapılanmasının ardından Birleşmiş Milletler koruması altında olan Kosova 2008 yılında bağımsız bir devlet olarak var olmuştur. Yunanistan, Güney Kıbrıs, Sırbistan ve Rusya, Kosova’nın bağımsızlığını kabul etmeyen ve halen bir Sırbistan toprağı olduğu iddiasını sürdüren ülkeler olarak ön plana çıkmaktadır.

Kosova’nın Nüfusu ve demografik yapısı

Kosova’nın ekonomisi Sırpların uyguladığı sert tutumlar nedeniyle zor süreçlerden geçse de bağımsız olduğu günden bu yana sürekli yol kateder bir konuma gelmiştir. Ülkenin ekonomisinin yüzde 40’ı Arnavutların sağladığı bütçe ile kendini idame ettirirken, yurtdışında yaşayan ve çalışmakta olan Kosovalıların ülkede bulunan ailelerine gönderdikleri paraların ülke ekonomisindeki payı yüzde 15’leri bulmaktadır. 2016’da yapılan sayımlara göre Kosova’nın nüfusu 1.816.200 olarak hesaplanmaktadır. Her Balkan ülkesinin kronik bir sorunu olarak bilinen işsizlik bu gün hala Kosova’da önemli bir sorundur. Son yıllarda aslen Kosovalı olan ve Dünya futbol piyasasında isim yapmış birçok isim bulunmaktadır.

Kosova ve Osmanlı ilişkileri

Osmanlı döneminde Venedik’e yakın stratejik bir bölge olması nedeniyle Kosova, devşirme ve İslamlaştırma politikasının başarılı olduğu önemli noktalardan biridir. Bu yöntem ile birlikte yıllar boyu karışıkların önüne geçilemediği diyarda Roma döneminden bu yana ilk kez huzurlu bir ortam sağlanabilmiştir. Osmanlı Dönemi’nde yapılan Türkleştirme atakları da sonuç vermiş ve kültürel manada da Türklere yakın bir toplum haline gelmiştir.

Kosova şehirleri ve Kosova dilleri

Kosova siyasi olarak 7 ile ayrılmış haldedir. Bunlar İpek, Mitroviça, Gilan, Priştine, Yakova ve Prizren’dir. Kosova’nın iki tane resmi dili bulunmaktadır. Bunlar Arnavutça ve Sırpçadır. Bu dillerin yanı sıra bazı bölgelerde resmi dil olarak, Bosnakça, Romca (Romanca) ve Türkçe de bulunmaktadır.

Kosova’da yaşayan azınlıklar ve Türkler

Kosova’da konuşulan dillerin yanı sıra etnik anlamda da ciddi bir çeşitlilik bulunmaktadır. Bunlar çoğunluk sırasıyla; Arnavutlar, Sırplar, Boşnaklar, Rumenler, Türkler, Goralılar, Torbeşler ve Aşkaliler’dir. Ülkede Türk sayısının 20.000 civarında olduğu belirtilmektedir.

Hangi futbolcular Kosovalı?

Kosova, aynı zamanda köken itibari ile Kosovalı olan ancak başka milli takımlarda forma giyen yıldız futbolcuları ile tanınmaktadır. Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Adnan Janujaz gibi yıldızlar aslen Kosovalı olup başka milli takım forması giyen isimler olmuştur. Ülkemizde ise futbolseverlerin Kasımpaşa’dan tanıdığı Shala ve Sadiqu, bir dönem Konyaspor’da forma giyen Meha ve bu günlerde Süper Lig’de Fenerbahçe forması ile geleceği parlak olarak nitelendirilen forvet oyuncusu Vedat Muriqi de Kosovalı futbolculardır.

Fenerbahçe’nin yıldızı Vedat Muriqi’yi ise başka bir yazımızda daha geniş hali ile ele alacağız.

Bu yazı Kosova ile ilgili bilgilenmenizi sağladı mı?

YORUMLAR

canlı tv izle