Magnesia ad Maeandrum : Dev Stadyumlu kent

18.10.2019
Magnesia ad Maeandrum : Dev Stadyumlu kent

‘Magnesia Antik Kenti hangi şehirdedir? Soruları arama motorlarında oldukça sık aranıyor. ‘ Magnesia ad Maeandrum Antik Kenti ile Manisa’daki Magnesia aynı mı?’ ‘Magnesia ad Maeandrum’ ne demek?’ Bu Antik Kenti’nde stadyum var mı? Gibi sorularınıza yorumguncel.com’dan yanıt bulabilirsiniz.

Magnesia ad Maeandrum Antik Kenti nerededir?

Magnesia ad Maeandrum Antik Kenti, Bugünkü Aydın’ın Germencik ilçesi Ortaklar Bucağına yakın olan Tekin köyü içerisinde bulunan bir antik kenttir. Magnesia antik kenti’nin Magnesia ad Maeandrum şeklinde anılmasının temel nedeni Manisa’da bulunan Magnesia ile karışmaması içindir. Ad Maeandrum’un anlamı Menderes nehri kıyısındaki demektir. Manisa’da bulunan Magnesia’ya ise Magnesia ad Spiylos, yani Spil Dağı’nın yanındaki Magnesia denilmektedir. Bu yazımızda Aydın’da bulunan Menderes Nehri kıyısındaki Magnesia’yı anlatacağız.

Aydın Magnesia’nın tarihçesi

Magnesia Antik Kenti, Yunanistan’da Thessalia bölgesinden milattan önce 8. Ve 7. Yüzyıllarda gerçekleşen Deniz kavimleri göçleri’ ve Ege göçleri olarak bilinen büyük göçlerle gelen Magnetler tarafından kurulan bir kenttir. İl olarak Menderes Nehri’nin yakınına kurulan kent, Menderes nehrinin sürekli yatak değiştirmesi nedeniyle taşınma ile de karşı karşıya kalmıştır.

Magnesia ad Maeandrum ‘un büyüleyici stadion’u (stadyum) ve Artemis Tapınakları

Magnesia Antik Kenti, çağdaşları kadar zengin bir kent olmasa da barındırdığı yapılar ile önemli bir kent olarak dikkati çeker. Özellikle 30.000 kişilik Stadyumu bulunan kent, bu açıdan oldukça büyüleyici manzaralar sunar. ‘Beyaz kaşlı Artemis’in şehri olarak bilinen Magnesia, Magnetler tarafından tanrıça Artemis’e ithaf edilmiştir ve Antik dönemin en iyi Artemis tapınakları da bu kentte yer almaktadır. Hatta öyle ki çevresinde bulunan Ephesus, Prienne, Afrodisias, kadar zengin olmamasına rağmen Ephesus’taki Artemis Tapınakları ile yarışacak derecede önemli eserlerdir.

Mimarisi ile dikkat çeken kent: Magnesia

Magnesia Antik Kenti’nde Stadyumu ve Artemis Tapınakları dışında dikkat çeken diğer eserler,  dini amaçlarla yapılmış bir theatron’un heyelan nedeniyle yarım kaldığı inşaatı, 32 kişilik Latrina, Miletos’taki Faustina Hamamı’nın bir kopyası, Odeon, Gymnasion, Roma ve beylikler döneminden önemli eserleri barındıran büyülü bir antik kenttir. Magnesia’yı mimari açıdan bu denli o plana çıkaran sebeplerden biri de tasarım ve uygulamaları ile ismi günümüze kadar adı gelmiş olan mimar Hermogenes’in bu kentte çalışmalar yapmasından kaynaklandığı ifade edilmektedir.

Magnesia Antik Kenti’ne nasıl gidilir?

Aydın’ın Germencik ilçesine oradan Ortaklar Bucağı’na ulaşılır. Ortaklar bucağı’na yakın olan Tekin köyüne yakın olan antik kente hem yaya hem de araçla ulaşılabilmektedir.

Magnesia Antik Kenti ziyaret saatleri kaç?

Magnesia Antik Kenti’in ziyaret saatleri yaz ve kış dönemi değişiklik gösteririr. Yaz döneminde 09.00-19.00 saatleri arasında,  kış döneminde ise 08.30-17.30 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Magnesia Antik Kenti’ne giriş ücreti ne kadar?

Magnesia ad Maeandrum Antik Kenti’ne giriş ücretsizdir.

Buna benzer Antik kentleri keşfetmek için “Antik Dünya Rehberi” kategorimizi ziyaret edebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

canlı tv izle