Netflix’in tartışma yaratan dizisi Messiah (dizi) incelemesi

15.02.2020
Netflix’in tartışma yaratan dizisi Messiah (dizi) incelemesi

Netflix’in tartışma yaratan dizisi Messiah, hem konusu, hem hikayenin geçtiği topraklar hem de irdelediği inanç değerleri ile oldukça dikkat çekici bir dizi.

İslam ve Hristiyanlıkta var olan Mesih inancının bu denli cesur bir biçimde ele alınması oldukça riskli bir konu olmasına rağmen, son dönemlerde Netflix bu konuda oldukça cesur davranıyor. Messiah dizisinde ele alınan konular da kesinlikle cesaret isteyen konular. Zira insanlığın son yıllarda en çok acı çektiği topraklarda özellikle de Filistin’de yaşananların ve hatta Suriye’de IŞİD terörünün kısmen de olsa ele alınması nereden bakarsanız cesaret örneği. Filistin-İsrail çatışmasını bir Amerikan menşeili dijital platformda bir dizide işlemesi ‘şaşılacak bir durum mu?’ derseniz emin değilim. Ancak işin ucunda propaganda ve belki de sübliminal bir yönlendirme varsa ki bu dizide var. O halde çok da şaşılacak bir şey değil derim.

Mehdi Dehbi Kimdir? | Netflix’in Messiah Dizisinin Başrolü

Gerçekliği sürekli sorgulanan bir Mesih

Hikaye Suriye’de IŞİD terörünün sona erme noktasına geldiği bir zaman diliminde başlıyor. Suriye’de yıkıntılar içerisinde müslümanların alışık olmadığı tarzda vaat veren genç bir adam, insanlığı yeniden barışa davet ederken, kum fırtınası ile IŞİD terörünün son bulma noktasına gelmesini sağlıyor gibi gözüküyor. Kısa sürede insanları etrafına toplayan gizemli adam, Suriye’de yaşam savaşı veren insanları İsrail sınırına kadar getirip orada bırakıyor. Ardından Modern Dünya’nın Roma İmparatorluğu’nda Teksas’ta küçük bir kasabada Kasırganın ortasında görülüyor. Bu ve buna benzer gizemli anlarda görünen kişiye insanlar Al Mesih, ya da Messiah demeye başlıyor.

Tartışma Yaratan Netflix Dizisi Messiah | Konusu – Oyuncuları – 2.Sezon

‘Medeniyetlerin Çatışması’ tezi üzerine kurulu bir hikaye

Dizinin ana hikayesi özellikle Hristiyanlıkta Tanrı veya Tanrının oğlu İsa’nın yeniden dirileceği mitine ve aynı zamanda İslam’da bulunan Hz. İsa’nın yeniden yeryüzüne Suriye topraklarına ineceği inancını ele alıyor. Yahudilerin reddettiği bu inancın merkezinde bulunması dizinin teoloji açısından ne denli özenli olarak hikayeleştirildiğini ortaya koyuyor. Samuel P. Huntington’ın Soğuk Savaş sonrası medeniyetler çatışmasının ideoloji ve siyaset ile değil, din ve kültür farklılıklarından doğacağı tezini de hikayenin merkezinde değerlendiren dizinin elbette bir mesaj vermeye çalıştığını da söyleyebiliriz. Netflix’in bu tür içerikleri daha da arttıracağını ve insanlığın yeni bir propaganda aracı konumuna geleceğini düşünenlerden biri olarak Messiah dizisini fazla politik ve sinir uçlarına dokunan sertlikte bir dizi olarak nitelendiriyorum.

Dizide bir çok çarpıcı sahne var

Ayrıca, Filistin’de yaşanan olaylar, Mescidi Aksa’da İsrail’in tutumları, ABD’nin Ortadoğu ve Doğu Avrupa politikaları ile ilgili cesur eleştirilerini de bir kenara atmamak lazım. Camide bombalı eylem ve Kilisenin ateşe verilmesi sahnelerinin de kesinlikle çarpıcı sahneler olduğunu belirtmekte de yarar var.

Dizi genel olarak izlenilesi ve merak uyandıran öğelerle dolu. Ancak bu diziyi izlerken akıl süzgecini tam modda çalıştırmanızı tavsiye ediyoruz. Zira bu denli propaganda örneğine çok rastlamamış olabilirsiniz.

Messiah dizisinin Eva’sı Michelle Monaghan kimdir?

YORUMLAR

jetfilmgo