Türkiye tarihinin ilk soygunu: Osmanlı Bankası soygunu

02.11.2021
Türkiye tarihinin ilk soygunu: Osmanlı Bankası soygunu

Türkiye tarihinin ilk soygunu,Türkiye’de ilk banka ne zaman kuruldu, ilk bankası hangisidir, türkiye’nin ilk bankaları, türkiye’nin en büyük soygunu, Necdet Elmas, Necdet Elmas filmi, Osmanlıda ilk banka, Türk gangsterler, Türkiye tarihinin ilk soygunu nerede yapıldı, türkiyenin ilk bankası hangisidir, türkiyenin ilk bankaları gibi aramalarınıza MERAKLILARIN TARİHİ’nden ulaşabilirsiniz.

1932 yılında Türkiye’nin ilk banka soygununun yaşandığı Bursa, henüz bu olayın şokunu üzerinden atamadan 1933 yılında iki kişinin öldürüldüğü bir yol kesme ve soygun olayıyla daha sarsılır. Soyguncuların olaydan sonra üç kişiyi daha öldürüp kaçtıkları Samsun’da yakalanmaları, önce İstanbul’a ardından Bursa’ya getirilmeleri ve yargılanmaları Türkiye’yi aylarca meşgul eder.

Türkiye tarihinin ilk soygunu

Türkiye tarihinin ilk soygunu, Osmanlı Bankası’nın Bursa şubesinde yaşanmıştı. Asker kılığında iki soyguncu, kasalardan birinde bulunan 3450 lirayı alıp kaçmış; içinde 100 bin lira olan diğer kasa, bir memurun uyanıklık edip “Anahtar Gemlik’e giden bir arkadaşımızın yanında” demesiyle kurtulmuştu. Yalnız Bursa’da değil, tüm Türkiye’de şok yaratan bu “Amerikanvari” soygun günlerce gazeteleri meşgul etmişti. Soyguncular epey bir süre yakalanma­mayı başardıktan sonra 10 Ocak 1937’de Bursa’nın İnegöl ilçesinde ele geçirilmişlerdi. İnegöl­lü Ahmet ve Süleyman adlı iki soyguncuyu olay planlanırken birlikte oldukları ama son anda soyguna katılmaktan vazge­çen arkadaşları ihbar etmişti. 11 Şubat 1937’de başlayan yargılama sonucu iki sanık 28 Haziran 1937’de yedişer sene hapis cezasına çarptırılmışlardı.

Türkiye tarihinin ilk soygunu ve 7 ay sonra ikinci soygun

Bundan 7 ay sonra Bursa-Orhaneli yolunda bir soygun daha yaşanır. Yedi kişilik soygun­cu çetesi, 3 Haziran 1933’te Bursa kent merkezinden Orhaneli ilçesi­ne giden yolun 11. kilomet­resinde yedi saat boyunca pu­su kurmuş ve kamyondan boz­ma bir otobüsün de içlerinde olduğu beş araçtaki 40 kişinin bütün değerli eşyalarını gasp etmişti. Otobüste bulunan ve Orhaneli’ye göreve giden jan­darma karakol komutanı Hak­kı ve er Nuri silahlarını çekin­ce soyguncular karşı ateş açıp ikisini de yaralar. Elinden ve omuzundan yaralanan Nuri kendini yolun kenarındaki kü­çük uçurumdan aşağı atıp ölü numarası yaparak kurtulur. Yaralı haldeki Hakkı ise başı­na son bir kurşun daha sıkan bir soyguncu tarafından öldü­rülür. Otobüs yolcularından Ali Ağa adlı köylünün sopay­la başına vurduğu bu soygun­cu sendeleyip yere düşer. Di­ğer çete elemanlarının üzerine ateş açtığı Ali Ağa yaralanır, az önce başına sopayla vur­duğu soyguncu yerden kalkıp Ali Ağa’nın ağzına tam yedi el daha ateş eder. Ali Ağanın ölü­müne 12 yaşındaki oğlu da ta­nıklık etmiştir. Soygun haberi Bursa’ya sa­atler sonra ulaşır çünkü çete Orhaneli-Bursa telefon hattını da kesmiştir.

Soyguncuların ikonik fotoğrafı

Bursa-Orhaneli yolundaki soygunun failleri aranırken ilk günlerde genel kanı bu kişilerin Osmanlı Bankası’nı da soyanlar olduğudur. Failler yakalandığında polis de önceleri bunu araştırır, ama CSI dizilerini andıran bir soruşturmanın sonucunda iki soygunun faillerinin aynı kişiler olmadığı ortaya çıkar. Bugün bile Orhaneli soyguncularının Kabataş İskelesi’ndeki boyunları zincirli fotoğrafı “Osmanlı Bankası soyguncuları Samsun’dan Bursa’ya sevk edilirken Karaköy İskelesi’n­de” bilgisiyle internette dolaşıyor.

Kaynak: #Tarih

YORUMLAR

canlı tv izle