19 Mayıs ne zaman milli bayram oldu? Adı nasıl verildi?
19 Mayıs’ta ne oldu? tarihi, 19 Mayıs ne zaman bayram oldu, Atatürk’ü Anma ve Spor Bayramı adını ne zaman aldı, ilk kez hangi yıl kutlandı, Samsun Gazi günleri, Atatürk’ün doğum günü ne zaman, gibi aramalarınıza yorum güncel’den yanıt bulabilirsiniz.
19 Mayıs’ın Türk Milleti için önemi
Cumhuriyetimizin kurucu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Bandırma Vapuru ile 9. Ordu Müfettişliği için Samsun’a görevli olarak gitti. Çanakkale’de başarılarından dolayı o dönemde oldukça tanınan Mustafa Keaml Paşa, Anadolu’ya giderken, ilk hedefi ülkeyi kurtarmak için yollar aramak ve Türk halkını Kurtuluş mücadelesi için bir araya toplamaktı. İstanbul’dan başlayarak Samsun’a oradan Amasya’ya oradan Sivas Ve Erzurum’a uzanan bu uzun ve çetin yolun sonunda Büyük Millet Meclisi kurulacaktı. Kurtuluş temelleri de bu uzun ve zorlu yolculuk sayesinde atıldı. Bizde bu yolculuğun başladığı günü 19 Mayıs’ı onun mirası anmka ve çekilen bu çileli yolculuğun bugün yaşadığımız toprakları kazandırdığını nilerek milletçe minet duygularımızı ifade etmek için kutluyoruz. Peki 19 Mayıs ne zaman milli bayram olarak ilan edildi. Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ne zaman kutlanmaya başlandı?
Samsun’un Gazi Paşa’ya ilgisi
Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a adım atması ve Kurtuluşun bu adım ile birlikte başlayıp zafere ulaşması sonrası Samsunlular Gazi paşaya karşı hep daha fazla ilgi duydu. Öyle ki Mustafa Kemal, 1924’te ikinci kez Samsun’u Cumhurbaşkanı olarak ziyaret ettiğinde büyük bir coşkuyla karşılanmıştır. Burada 5 gün boyunca kalan Cumhurbaşkanı için Samsunlu bir gazete şu kelimeleri kullanmıştır .
Ey Zafer Nûru, Büyük Gazi bugün bastığın yer
Beş yıl evvel bize bahşettiğin ilham ile titrer.
“Samsun’da beş şerefli gün beş yılın hasretini dindirdi.
Samsun’da 19 Mayıs ‘Gazi günü’ olarak kutlanmaya başlar
Ardından 19 Mayıs günü, Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkması nedeniyle 1926 yılından itibaren Samsun’da Gazi günü olarak kutlanmaya başladı. Cumhurbaşkanı olarak Atatürk’te Samsunluların bu teveccühüne telgrafları ile teşekkür etmiştir. Samsun’da yapılan bu kutlamalar 1935’e kadar çeşitli etkinlikler ile sürdü. Zaman içerisinde Ankara’nın da dikkatini çeken kutlamalar, basında çokça kez yer aldı. Bunun üzerine dönemin spor kulüplerinden biri olan Güneş Kulübü, 19 Mayıs’ın Atatürk günü olarak kutlanması için 1935’te teklif verdi. Bu teklif Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı tarafından karar altına alındı ve 1935 yılı itibari ile tüm Türkiye’de kutlanmaya başladı.
19 Mayıs ne zaman Spor ile özdeşleştirildi?
Devam eden 1936 yılının Nisan ayında Cumhuriyet Halk Partisi tarafından yapılacak bu kutlamaların ‘Spor ve Gençlik Bayramı’ olarak kutlanması kararlaştırıldı. O zaman kadar Mayıs ayının üçüncü Cuma günü kutlanan Jimnastik şenlikleri ile birleştirilmesi ile 19 Mayıs’ın Spor ile bağı da kurulmuş oldu.
Tüm bu evrimin ardından 19 Mayıs, 20 Haziran 1938’te çıkarılan bir kanun ile ‘Gençlik ve Spor Bayramı’ adı ile kutlanması kararı alındı. 1938 yılından itibaren bugün Milli bayram olarak kutlanmaktadır.
19 Mayıs ne zaman ‘Atatürk’ü Anma’ ibaresi eklendi
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na ‘Atatürk’ü anma’ ibaresi ise, 1 Ekim 1981 yılında alınan karar ile resmi bayramın adına ‘Atatürk’ü Anma’ ibaresi eklenmesi kararlaştırıldı. 1982 yılı itibari ile 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.
Atatürk’ün doğum günü: 19 Mayıs
Bu kararın sebebi ise Mustafa Kemal Atatürk’ün doğum gününün sorulması üzerine kendisinin bilmediği söylemesi ve ’19 Mayıs’ olarak kabul edilmesini istemesi ile ilgilidir. 1937’de İngiltere Büyükelçiliği, Kral VIII. Edouard’ın Atatürk’ün doğum gününü kutlamak istediğinden bahisle onun hangi tarihte doğduğunu sorduğunda; Atatürk tarih olarak 19 Mayıs gününün iletilmesini istemişti. Bu detaylar Gazi paşanın doğum günü olarak kabul edilmesi ve anılması için yeterli görülmüştür.